Translate

perjantai 28. marraskuuta 2014

Kuinkahan paljon kuluu sähköä tässä talossa?


Tämä kysymys poltteli isäntää jo heti aluksi kun tätä taloa tultiin katsomaan. Että vanha rakennus, liekö hatara? Havaittiin, että on sähkölämmitys, ulkossaunassakin lattialämmitys vesijohdon vuoksi. Muistan kuinka pitkään ja hartaasti hän seisoskeli poikansa kanssa takapihalla mittaritaulun edessä.

Kun talo oli ollut ainakin talvisin vähällä käytöllä, oli vaikea hahmottaa sähkön kulutusta. Keittiön kaapeista löytyi niukasti talon papereita, eikä myyjällä inhimillisistä syistä ollut muistikuvaa paperien säilytyspaikasta.
Ikkunat todettiin hyviksi, kolminkertaiset, hyväkuntoisilta näyttivät. Eteisen ovi kaipaisi tiivistystä.
Mutta entä vanhemman osan ullakko. Sitä isäntä poikansa kanssa epäili heikosti eristetyksi.

Viritettiin tikkaat ja kiivettiin tarkastelemaan ullakkoa.

Vastassa oli kuitenkin ampiaisten armeija, ensimmäiset linnoitukset heti luukun oven sisäpuolella. Onneksi oli tallella mehiläishoitajan suojapuku, siltä ajalta kun Juupajoen tiluksilla mehiläisiä hoidettiin. Suojapuvun turvin mies ryhtyi hävittämään ampiaisia. - Joitakin viikkoja siihen meni, sinnikkäästi pesät alkoivat uudelleen rakentua. Pölynimuri todettiin hyväksi taisteluaseeksi.

Mies tutki netistä eristysjuttuja, piti iltakaudet yksinpuhelua ekovillasta ja arvuutteli minullekin. Että jos tilaisi sitä yläpohjaan.

Syyskuussa pihaan peruuttikin iso auto.

Siitä vedettiin pitkänpitkä letku pihan poikki ja ullakon luukkuun.


Eipä siinä kauan mennyt kun puhalluslaite työnsi ullakolle ekovillaa, oliko tilattu määrä 24 pakettia. Eristettä tuli 40-50 senttiä paksulti. Kai se jotain auttaa, arveltiin.

Seuraavaksi rupesin kuulemaan alustuksia ilmalämpöpumpuista, kuviakin minulle näyteltiin netistä ja taisi joku tarjouslehtikin olla esillä. Kuulin puhelinkeskusteluja liittyen tähän aiheeseen.

Eikä aikaakaan kun ovelle ajoi pakettiauto ja reipas asentaja alkoi askeltaa ulos ja sisälle, edestakaisin. Seinään porattiin siisti reikä. Ulos siitä näki ja sisälle, riippuen siitä, kummalta puolen katseli.

Sitten näppärä nuorimies laitteli mööpelin ulkoseinään.

Sisälle kiinnitettiin toinen mööpeli, ihan siististi reiän kohdalle.

Ilmalämpöpumppu aloitti elämänsä, joskus kohisee ja toisinaan huokailee. Pyörähtää käyntiin ja pysähtelee omia aikojaan.
Mutta kun uunia lämmitetäänn, heittäytyy pumppu rokuliin ainakin yhdeksi päiväksi. Ihan hiljaa lomailee seinällään.

Näin lauhana syksynä se on toimittanut läämmitysvirkaansa hyvin, patterit käyvät päällä silloin tällöin. Pakkasista ei ole vielä kokemusta. Aika näyttää.

Sähkö kulutus kiinnosti isäntää edelleen. Kun asuimme sähkölämmitystalossa edellisen kerran vuonna 1984, oli vertauskohtaa haettava sieltä asti.

Ihme ja kumma, tässä kohtaa mieheni yllätti minut täysin, 48:n avioliittovuoden jälkeen! Hän nimittäin kaivoi esille sähkönkuluus tilastonsa, alkaen vuodesta 1972; silloin ostimme ensimmäisen talomme. Pattijoen kirkonkylä, Metsotie.
Tällainenpaperi ilmaantui katseltavaksi. En ole nähnyt tuota paperia, väitin. Siihen ruvettiin nyt kuitenkin vertaamaan tämän talon sähkön kulutusta. Vaikka Pattijoen talossa oli neliöitä enemmän, mutta kuutioita molemmissa kenties saman verran.

Isännän mielestä talot olivat tiloiltaan vertailukelpoiset.

Eli sähkön kulutus, mitattuna klo 19, alkaen 1.11.1972! Paperi täynnä pieniä numeroita. Varmaan tämä lappu oli meillä esillä vuodesta toiseen, mutta en muista että olisin kiinnittänyt siihen huomiota.
Noin 10 vuoden ajalta siinä on muistiinpanoja, numeroita, numeroita.

Tytär oli käymässä viikonloppuna ja esittelimme hänelle tuon vanhan sähkötilaston. Arvelimme että häntä fyysikkona asia kiinnostaisi, olihan väitöskirjansakin jotenkin sähköön liittyvä. Sikäli kun siitä mitään ymmärsimme.

No, tytär kiljaisi ja käänsi paperin toisinpäin!
Muistan nämä paperit! Niitä pudotettiin Pattijoella lentokoneesta, meidän talon katolle ja pihalle tippui kokonaisia nippuja. Muistan! Näin väitti tytär.

Sitä ihmettelimme, sillä syksyllä 1972 hän oli 1 vuoden ja 2 kuukauden ikäinen. Että voiko hän oikeasti muistaa tapahtuman.
Se onkin jo eri tieteenhaaran ongelmia.







7 kommenttia:

  1. Vitsit että on hauskaa ja mielenkiintoista luettavaa. Ihana mies sulla :) Mun isä piti kanssa kirjaa kaikesta. Tarkat auton bensankulutukset, sähkönkulutukset siististi kynällä kalenteriin merkattu. Kaikki ostot ja myynnit. Täydellinen kirjanpito. Sitä on mielenkiintoista lukea, vaikkakin joutuu miettii lukuja tarkkaan kun on markka aikaa ja sitä edeltävää aikaa ennen markan pilkkomista.

    VastaaPoista
  2. Meissä ihmisissä on monenmoista tyyppiä. Itse en ymmärrä numeroista juuri mitään. En tiedä yhdenkään tavaran hintaa. Näin vain on, vaikka mainospostia tulee ja numeroita vilisee kaikkialla. Ei vaan jää mieleen.
    Kiitos mukavasta viestistäsi.

    VastaaPoista
  3. Voi että, miten oli mukavaa luettavaa! Miehesihän muistuttaa kovasti minun omaa isääni! Tarkka kirjanpito tuloista ja menoista löytyy häneltä ihan nuoruusvuosilta asti. Kaikkia vihkoja ja tilikirjoja ei tosiaankaan enää ole olemassa, mutta monia löytyy vuosikymmenten takaa ja on hän esim. sähkönkulutuksesta tehnyt tietokoneellekin jotain tilastokäppyröitä ;) Ihailtavaa ja äärettömän mielenkiintoista. Itselläni ei ole ollut kärsivällisyyttä eikä ehkä riittävästi innostusta, vaikka syytä ehkä olisi.
    Hienoa myös että saitti villaa vintille, niin pysyvät pakkanen ja viima loitommalla! Hyvää 1. adventtia sinulle :)

    VastaaPoista
  4. Todella, todella mielenkiintoista. Varmaan vielä kuulemme, millainen kulutus on talvella, kaikkien noiden kommervenkkien jälkeen. Minäkin olen pitänyt sähkötilastoa vuodesta 1989 lähtien, kun muutimme tähän sähkölämmitystaloon. Enää en jaksa vertailla, mutta edelleen pidän kirjaa satunnaisesti. Lämpöpumpun miesvainajani hankki vuonna 1999, vähän ennen kuolemaansa. Hyvin on toiminut ja taisivat ne sähkölaskutkin hieman pienentyä. Toisaalta kesäkuumalla pidän jäähdytyksen päällä. Pitäisikin vertailla sitä kulutusta.

    VastaaPoista
  5. Olen huomannut, että meillä on taas tulossa tilasto. Sähkökulutuksesta. Hmm.

    VastaaPoista
  6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista