Translate

tiistai 18. marraskuuta 2014

Kesähuumaus

On kai tämä takapajulaa, mies mutisi ja kierteli pihaa, kun ensikerran tulimme tälle tanhualle.
 Jälkeenpäin ymmärsimme, että pihaa ei ollut juuri hoidettu viimevuosina, siihen olivat inhimilliset ja hyvin ymmärrettävät syyt.

Kuitenkin talven litistämä pitkä kuloheinä ei ilahduttanut silmää. Kevään armoton valo paljasti ympäristön tilan; niinkuin aamun valo näyttää kuluneet kasvot peilissä.


Vanha mahonkivene pihan reunalla, alastomana ja pehmenneenä. Se tuntui kuiskailevan menneitten majan kieltä.

Niin kuin aiemmin täällä kerroin, käsitys paikasta muuttui positiiviseen suuntaan, kun menimme taloon sisälle. Paikka ryhdistyi ja nuortui. Ummistimme silmät ulkopuolen näennäiselle rappiolle.

Ostin puutarhalta kukantaimia; orvokkeja, samettiruusuja, pistin krasseja itämään. Raahattiin istutuslaatikoita ja säkkikaupalla multaa. Selkä kihelmöiden istutin taimia ja asettelin ruukkuja, patoja ja altaita eri puolille pihaa. Jotenkin piti ulkoista ankeutta kirkastaa. Kai tulijan katse osuu ensiksi helottaviin kukka-asetelmiin. Niin ajattelin.


Mutta silloin emme uskoneet, millaisen vallankumouksen kesä toisi! Kesä pisti paremmaksi, se kohotti talven alta kasvustonsa. Kevään ihme. Se on klisee, mutta niin vain tulee todeksi vuosi vuodelta.

Vanha omenapuu alkoi puskea nuppuja, niin punaisia ja niin kuhmuraisista oksistaan!
 Mutta avautuessaan kukat kuohuivat valkoisena huntuna sinitaivasta vasten. Kesä kuin morsian!

Ja sembramänty!

Unikko ja juhannusruusu

Tuoksuvatukka.

Pioni. Ihana ja täydellinen.

Keskikesällä horsmat kuorruttivat vihdoin vanhan veneen alastomuutta, verhosivat violettiin, kaipauksen väriin. Joku rakasti tätä pihaa; horsmien seassa keisarinkruunu versoo entisellä paikallaan. Joku rakasti ja tähän minut istutti, tässä kukin, joka kesä!

Nyt marraskuun hämäryydessä vene on taas paljaana. Mutta ensi kesä nostaa taas vihreän uhkeutensa ja puhkeaa kukkaan. Siinä toivossa!

6 kommenttia:

 1. Ihanaa on muistella kesää ja talvellakin on puolensa, jos ne löytää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella voi "aueta sisään ja etsiä jääneet", eli miettiä ja syventyä. Ulkoisia ärsykkeita talvella on vähän.

   Poista
 2. Kiitos vierailustasi blogissani. Olen ollut kovin laiska päivittämään sitä, kun nykyisin on helppo laittaa käsityö- tai mikätahansa kuva suoraan esim. Instagramiin.
  Sinulla on aivan ihastuttava asuinympäristö ja kerrassaan mainiosti kerrot elämästäsi ja tapahtumistasi.

  VastaaPoista
 3. Kirjoitat kauniisti ja tunnelmallisesti, tästä tuli hyvä mieli. Mukava, että poikkesit voimakortteja katsomassa ja olen iloinen, että jätit viestiä, pääsin vierailulle tänne :)

  VastaaPoista