Translate

perjantai 27. maaliskuuta 2015

Kamppailua metsässä?

 Viikkokausia oli hyvin lauha sää. Vettä satoi. Lumimassat litistyivät. Sitten tulivat yöpakkaset; pääsimme hangille. Se on parasta kevätaikaa. Pistäydy metsään ja suolle, astele kevyesti hangen pinnalla. Minne vaan.

Sitten muutamana yönä humpsahti vaaksan verran pehmeää lunta. No, otetaanpa sukset esiin uudelleen. Kun ei talvi lopu, siis jatkukoon.

Kirkkaana kevätpäivänä uusi lumi häikäisee ja säkenöi. Kimaltaa miljoonin tähdin. Kova hanki alla pitää ja uusi pehmeä kerros vaientaa äänet. Hyvä on hiihtäjän hiihdellä.

Umpeen tuiskutetulla metsätiellä havaitaan jälkiä. Tässä on taisteltu, elämästä ja kuolemasta on kamppailtu. Luonnon ravintoketju sen sallii ja nälkäisen maha vaatii.


Ilmasta on tultu. Isot pyrstösulat painautuneet hankeen.


Jotakin on napattu kuusen juurelta. Myyrä, hiiri, jäniksen hankipoika? Siiville on lähdetty.


Näppärää toimintaa; ilmasta alas, pari kolme tasahyppyä, otuksen niskaan ja ilmaan. Montako sekuntia meni nappaamiseen?

Tätä ihmeteltiin. Mikä on mahtanut kulkea tästä? Kauempana meni tassujen jälkijono tien yli metsään. Jonkun matkan päässä ne ilmaantuivat takaisin tielle, mutta mikä on tuo jälki vieressä. Oliko iso siivekäs niskassa? Pakeniko tassueläin peto selässään?
Vai oliko tassueläin napannut metsästä saaliin, jota kantoi hampaissaan, - ja onnettoman saaliin jalat vetivät lumeen uraa? Ja sitten ilmasta syöksyi siivellinen peto.

Tassujen jäljet päättyivät nimittäin näin! Valtaisa siipi siinäkin on kauhonut.


Urbaani ihminen koettaa lukea luonnonkirjaa. Osuneeko arvaukset oikeaan.

8 kommenttia:

 1. Aika lailla samoja aatoksia nuo kuvat miussakin herättää, veikkaan pöllön olleen saalistamassa.

  VastaaPoista
 2. Olipa jännittävä luonnonkijra. Huikaiseva! MInulle aivan ainutlaatuinen.

  Täytyi taas kerran kurkistaa oikein karttaa, jotta osasin sijoittaa nämä paikat oikealle seudulle. Muutama vuosi sitten Hailuodon kirkkoherra kirjoitteli blogia Kotimaa24:ssä ja silloin sinne aina välillä vilkaisin.

  VastaaPoista
 3. Vau mitä kuvia! Täällä kun ei ole luntakaan ollut enää aikoihin niin oudolle näyttää, saati sitten nuo mahtavat jäljet. Kaunista!

  VastaaPoista
 4. Lumet olivat loppumaisillaan; metsissä puiden alla oli jo paljon sulaa. Sitten yhtenä yönä tuli joku 10-15 senttiä. Kirkas auringonpaiste häikäisi. Pitkään katselimme syrjäisellä metsätiellä taistelun jälkiä. Koetimme arvailla, mitä tässä on tapahtunut. Kun lumipeite oli muuten koskematon, oli mahdollista laajalla alueella seurata takaa-ajon tuottamaa myllerrystä.

  VastaaPoista
 5. Onpas hienoja jälkiä! Muutenkin ihan mahtava blogi, tätä lukee aina niin mielellään. :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos positiivisesta palautteesta! Mukavaa pääsiäistä! Riitta

  VastaaPoista
 7. Ihan kateeksi käy luonnonläheinen saarielämä. Hyvän valinnan teitte kun muutitte!

  VastaaPoista
 8. Lähes päivittäin ihailemme itsekin tätä onnea!

  VastaaPoista