Translate

sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Sunnuntairetki Marjaniemeen

Pitäisi lähteä käymään Marjaniemessä! Tätä on toisteltu pitkin talvea.
Mutta kun on niin sumuinen/sateinen/tuiskuinen/myrskyinen ilma.
Ei siellä tarkene olla, ei näe minnekään, ei edes kärsi katsoa vastatuuleen merelle.

Näin on jaariteltu.
Mutta pitkän odotuksen jälkeen taivas paljasti vanhan värinsä ja päästi auringon esiintymään koko päiväksi.
Nyt Marjaniemeen!

Hailuodon halkaisee maantie, noin 30 kilometriä lauttarannasta läntisimpään niemekkeeseen. Marjaniemeen.
Kirkonkylä on noin parinkymmenen kilometrin päässä lautalta, kylältä kymmenisen kilometriä lansirannalle.
Lähdetään ajamaan. Muovikassiin otetaan lisävaatteita. Varmaan tuulee.
Kirkonkylän jälkeen ei juuri asutusta tienvarsissa näy.

Tämännäköistä, suoraa tietä, männikköä, kesällä näkee jäkälikkökankaita.

Tie päättyy, tullaan rantaan, ajetaan satamaan. Varovasti.
Täällä sitä löytyy, avaruutta! Toisella rannalla Ruotsi, Sverige.Melko epätasaiselta näyttää jäätikkö. Kuinka kaukana lie avovesi? Jäät ovat liikkeellä Perämerellä, näin sanottiin tiedotuksessa, tarvitaan jäänmurtajien apua. Mutta; apua, apua! Nehän ovat lakossa.
Luotsipaatti Pilot. Melkoisen ärhäkkä peli, näyttää kulkeneen jäissä. Aallonmurtajan aukosta näyi paatin porkkaama uoma, laivaväylällä on käynyt.
Kauempana merellä jää on paksumpaa, tässä ei ole saanut "rauhassa" jäätyä kun luotsiliikenne on vähän väliä särkenyt jään.Kivisestä aallonmurtajasta oikealle avautuvat Suomen ihanimmat hiekkarannat, kivettömät ja puhtaat. Kesällä sitten!

Rannalla on melkoinen yhdyskunta vanhoja kalamökkejä, nyt lähinnä kesäasuntoina. Viime vuosina on rakennettu ihan uuttakin loma-asutusta.

Taajamassa on kalahalli, savustusyritys, muutama ravintola ja kahvila.

Kuvassa naapurin Martan kahvila, Luovon Puikkari.
Näkymää hallitsevat kaksi majakkaa, vanhempi ja uudempi. Vaalea rakennus on entinen luotsiasema ja sen kylkeen ympätty Luototalo. Luotsiaseman tilat saneerattiin hotelliksi; luotsien entisen "komentokeskuksen" ikkunaseinä avaa komean näkymän merelle. Isojen ikkunoiden takana sijaitsevat hotellin sviitit; kannattaa tulustua!

Ennen laajennuksen tekemistä luotsiaseman räystäänaluset olivat pääskysten kansoittamat. Ympäriinsä räystäspääskysten pesiä! Laskeskelimme, että varovasti arvioiden sata pesää. Kyllä siinä kävi vilske ja siritys! Lintuja ilma sakeana. Mihin ne katosivat?
Vasemmalla luotsiasemasta saneerattu hotelli, oikealla sen kyljessä Luototalo. Uudessa osassa on mm ravintola ja Metsähallituksen meriluontonäyttely.


Eipä siellä toppahaalaria tarvinnutkaan, tuuli ihan vähän vain.


Tästä hotellin vierestä pysäkiltä pääsee bussilla Ouluun, rajanaapureita ollaan. Kolmesti päivässä arkisin, Oulun joukkoliikenteen bussi numero 59.

Maanantai 16.3.2015

Korjaillaanpa vähäntuota meriliikennekohtaa, jäänmurtajien lakosta!

Tänään Santosen pohjoisrannalla seikkaillessa havaittiin, kuinka jäänmurtaja Frej, ruotsalainen, avusti "vaaleaa keijukaista" Ouluun. Marinetraffic-sivustolta näin että se oli tanskalainen tankkeri Ternholm.
Keijukaiseltahan se jäänvärisena udussa seilatessaan näytti.

Santosen pohjoispuolelle oli Oulun satamasta tullut odottelemaan norjalainen tankkeri Sten Baltic. Murtaja Frej kääntyi takaisin ja lähti avustamaan punaista tankkeria väljemmille vesille. Keijukainen jatkoi Ouluun.3 kommenttia:

  1. Upeita kuvia, kyllä mei maassa on paljon erilaista kauneutta.

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä, ihania kuvia. Suomessa riittää kuvattavaa!

    VastaaPoista
  3. Ihanania kuvia ja ihana meri <3 Enpä ole Hailuodossa vielä käynytkään, olemme käyneet Vaasan saaristossa joitakin kertoja mutta seuraavaksi voisikin tulla Hailuotoon ja Marjaniemeen. Kaunista!

    VastaaPoista