Translate

lauantai 1. huhtikuuta 2017

Arctic adventure travel to Hailuoto 1.4.2017


Jäätietä Hailuotoon aprillipäivänä.
Tämä ei ole aprillipila, todisteena kuvia, joissa tosin ei paljon mitään näy.

Räntäsade, jotain utua merellä, näkyväisyys heikko, mutta jäätie hyvä.
Arktinen elämysmatka.

Rannassa on kyllä monia säikäyttäviä kylttejä:


Railovaara! Kamalaa!

Tämä kyltti on kyllä ollut paikallaan koko talven, varoituksena. Jäätietä valvotaan hyvin tarkkaan; silloin kun tien alussa on puomi auki, voi huoletta mennä.


Ja tämä! Jäätiellä voi olla vettä jos on "helteitä", sulamisvesiä tulee.

Meriveden korkeus vaikuttaa myös; etelä- ja lounaistuulet voivat puskea vettä Perämeren pohjukkaa kohden. Kuulemma sekin vaikuttaa, "millaiseen" veteen meri syksyllä jäätyy, korkeaan vai matalaan. Jos merivesi on hyvin alhaalla kun meri saa jääpinnan; jääkansi on pienempi. Jos talvella vesi kovasti nousee, rannoille tursuu jään alta vettä.

Kertoi joku asiantuntija, että viime syksynä meri jäätyi korkeaan veteen, nyt ei meriveden vaihteluista ole ollut haittaa.

Mutta vettä ei kaivata eikä toivota jäätielle, siitä kertoo tämä kyltti:


Pilkkijät pysykööt loitommalla!


Liikennemerkkejä. Ei saa pysähtyä, ei saa ohittaa, painorajoitus 3,5 tonnia, nopeusrajoitus 50km/, ajoneuvojen väli vähintään 50m. Siinä turvallisuusohjeita.


Merellä näki juuri ja juuri seuraavan reunamerkin, suunnisti vaan merkiltä toiselle. Tie oli tasainen, eikä juurikaan lunta kertynyt. Oikein hyvä ajokeli! Mutta juuri tuo heikko näkyvyys loi ihmeellisen tunnelman kuin avaruudessa ja tyhjyydessä rullaisi eteenpäin.En viitsinyt pitkää videota otta, kun sitä samaa sumua vaan...Lauttaväylän varressa on omat merkkinsä ja poijunsa, joiden mukaan on totuttu matkan etenemistä seuraamaan. On punainen iso merimerkki, jonka päällä merimetsot syyskesällä oleilevat. Se on noin kolmasosan matkan päässä mantereen puolipäästä. Koetin tirkistellä sumuun....onkohan se tuo?


Kameran ruudulta en erottanut merkkiä; sattui ihan oikeaan reunaan. Päästiin kartalle, missä asti ollaan menossa!


Hailuodon rantaa lähestyttäessä on vihreää valoa tuikkiva merkki, "pullero". Onkohan se tuo?

En korjaillut mitenkään näitä kuvia, niistä näkee, millaisen arktisen elämysmatkan Hailuotoon saa kokea sumuisena  ja räntäsateisena talvipäivänä.
Jäätiellä ei ollut yhtään vettä, railoista puhumattakaan.

Ja sitten tullaan onnellisesti rantaan! Hailuoto rupesi näkymään.


Tuulimylly. Lautta laiturissa. Jäämatkaa tehty noin 10 km. Hyvä kulku.

1 kommentti:

  1. Oho, aikamoisen huono näkyvyys on ollut! Ihan kyllä näyttää tosiaan avaruusmaiselta tuo tunnelma. Aikamoinen tuo jäätie, itse en ole käynyt tuolla Hailuodossa kuin merta pitkin. Silloin kyllä on ollut vähän parempi näkyvyys ja merimerkit ja reimaritkin selkeästi näkyvissä.

    VastaaPoista