Translate

maanantai 30. toukokuuta 2016

"Ennen juhannusta juurtuu vaikka koivuhalko..."


Näin sanottiin Savossa minun lapsuudessani. Tosin savolaisten puheissa väitetään olevan liikaa hiivaa. Oli miten oli, mutta keväällä kasvuvimma on luonnossa suurimmillaan. Vihreää puskee kaikkialta.

Meillä on tässä pihatien suulla hopeapaju, joka oksa pyrkii ojentautumaan tielle päin liikenteen esteeksi.
Siitä isäntä sahasi paksun oksan pois.


Oksan leikkaaminen tapahtui viime lokakuussa, kuva on tosin otettu nyt keväällä. Leikkauspinnasta näkyy, että taisi olla lahonvikaa tai muuta tummennnusta oksassa.Syksyllä oksat pätkittiin ehkä 70 cm:n mittaisiksi, toinen pää teroitettiin lyijykynän terän muotoon. Pätkät  paukutettiin lekalla maahan, pihan laidoille. Sitten ne unohdettiin talveksi.

Keväällä sitten alettiin tehdä tarkastuskierroksia; mahtaako pölkkyihin puhjeta silmut. Pitkään näytti epätoivoiselta. Ei mitään; kuivaneet ovat.

Mutta sitten! Nyt jo näkyy. Silmuja ja isompiakin lehtiä.


Ei pölkyille mitään istutuskuoppia kaivettu, lekalla vaan lyötiin maan sisään jonkun matkaa.Ohuemmissa latvapätkissä ja varjoisassa paikassa silmut ovat pienemmät. Mutta kuitenkin, liikahtaneet ovat! Kevään ihme, sitä tämä on. Mielenkiintoista seurata kesän mittaan...

5 kommenttia:

 1. Vai noin niitä hopeapajuja lisätään! Luin lehdestä, että taimikaupoista oli tänä keväänä hopeapajut loppu. Kyllä vähän ihmettelen moista!

  VastaaPoista
 2. NO, syksyllä nähdään, jaksoivatko elää sinne asti. En ole kylläkään itse tätä konstia keksinyt, "jostain luin" ja kokeiltiin.

  VastaaPoista
 3. Tuohan on hienoa, että ihan tuolla tavalla vaan alkaa kasvaa uutta. Aika uskomatonta.

  VastaaPoista
 4. Katsotaan nyt syksyyn asti....itsekin vähän epäilen!

  VastaaPoista
 5. 12.5.2017 päivitys; muuten hyvä, mutta jänikset jänikset...! Nyt kevät on sillä tavalla myöhässä, ettei voi arvioida, ovatko pajupölkyt hengissä. Tarkkaillaan tilannetta.

  VastaaPoista