Translate

keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Merivesi alhaalla

Perämeren vesi on nyt alimmalla tasolla lähes sataan vuoteen. Tammikuussa 1929 vesi pakeni noin 130cm alle "nollatason". Nyt ei olla ihan niin matalissa lukemissa, mutta noin metrissä tällä hetkellä. Tämän illan aikana veden arvellaan vielä laskevan.
Kova pohjoistuuli ajaa vesiä etelään.
Meriveden korkeudesta on tilastoja vuodesta 1922 alkaen. Korkein vesi on mitattu Kemissä syksyllä 1982, +201cm, Oulussa tammikuussa 1984, +183cm. Matalimmalla meri on ollut Oulussa tammikuussa 1929, -131cm, ja Kemissä marraskuussa 1923, -125cm.

Tapaninpäivänä merivesi oli korkealla, noin +140cm. Myrsky särki jäät ja työnsi ne röykkiöiksi rannoille. Siitä on kuvia tässä blogissa.

Pari kuvaa vertailun vuoksi.

 Tapaninpäivänä 2015. "Noustaan vesille". Liikenteenohjaaja seisoo lautan kannella. Tässä vesi "plussalla" noin 140cm.

Kuva tänään 13.1.2016. Sama paikka. Liikenteenohjaaja seisoo lautan kannella; kuorma-auton vasemmalta puolen näkyy oranssinen pusero, hartioita myöten näkyy. Tosi alhaalla, laskeudutaan vesille. Hämärä päivä, tuiskutti. Utuinen kuva. Kuitenkin siitä näkee korkeuseron.

Hailuodon jäätietä "valmistellaan" paraikaa. Lupailevat liikenteen avausta jo ensi viikolle. On ollut näpsäköitä pakkasia, eikä jääll ole juuri lunta. Jää paksuuntuu nopeasti.

Mutta kun merivesi on laskenut, karikot ovat nousseet esiin.
Jäätien "tekeminen" vaatii taitoa ja kokemusta.

Rannoillakin veden laskemisen ja jäiden alas putoamisen huomaa.

Kuvat Hailuodon puolelta venesatamasta. Tapaninpäivänä korkea vesi työnsi jäitä aallonmuurtajien päälle. Nyt allas on ikäänkuin kuopalla.Ylemmän kuvan laiturirakennelmasta huomaa veden laskun.


Merivesi aaltoili joulunpyhinä ja kellutti jäät ylös rannalle. Nyt jääkansi on pudottautunut alas.

Lyhyellä ajalla merenpinnan korkeusero on ollut noin 2,5m! Kyllähän sen kuvastakin voi arvioida.  Meriveden pinta oli muutama viikko sitten tuolla, missä jääröykkiöiden huiput nyt. Luonnon voimat! Uskomattomat voimat.

3 kommenttia:

 1. Meillä sit taas on vedet niin korkealla ja se taas on osaltaan vaikuttanut siihen, ettei meinaa tulla kunnon jäätä ollenkaan. Tässä meidän kohdalla on joessa niin kova virta, että se ei kokonaan jäädykkään, mutta veden korkeus on vaikuttanut siihen, että ei ole rannatkaan vielä kunnolla jäätynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovatkohan nämä niitä "äärimmäisiä sääilmiöitä", joita ilmaston lämpenemisen sanotaan tuovan? Riitta

   Poista
 2. Eivät talvetkaan ole veljeksiä.
  Upeita kuvia oikukkaasta merestä.
  Pirteitä talvipäiviä!

  VastaaPoista