Translate

maanantai 4. tammikuuta 2016

Hailuodon lautta

Merisilta ja Meriluoto.
Nykyiset liikennöivät autolauta ovat nämä. Merisilta isompi, mahtuu noin 55 henkilöautoa kerralla, Meriluodon kyytiin pääsee alle 50 autoa. Joskus kaikki eivät mahdu mukaan, vaan joutuvat odottamaan seuraavaa vuoroa. Tässä jonoa siikamarkkinoiden aikaan lokakuussa 2015.Lautat ovat liikennöineet mantereen ja Hailuodon välillä vuodesta 1968. Sitä ennen palveli pitkään Hailuoto-laiva, joka nyt on Lumijoen Varjakassa kahvilalaivana.

Ensimmäinen lautta oli nimeltään Merituuli, välillä kokeiltiin ilmatyynyalustakin; Larus oli nimeltään tämä kulkuväline.

Kesällä ja muina ruuhka-aikoina lautat liikennöivät tiheämmin, jopa puolen tunnin välein. Laskin, että tiheimmillään Hailuodosta pääsee mantereelle lautan kyydissä 24 kertaa vuorokaudessa, klo 5:stä aamulla puoleen yöhön.

Molemmat lautat liikenteessä. Hailuodon puolella ei ole kuin yksi laituripaikka, joten lauttojen pitää lähteä rannoiltaan samaan aikaan ja kohdata merellä.

Talvisaikaan lauttaliikenteen painetta helpottaa jäätie, sikäli kun sää on sellainen, että jää kestää. Viime talvi oli lauttaliikenteen historiassa ensimmäinen kerta kun jäätietä ei voitu avata. Leuto talvi ei paksuntanut jääkantta tarpeeksi. - Raskas liikenne, bussit, puutavararekat ja muu tavaraliikenne kulkee aina lauttakyydillä. Henkilöautoilla voidaan pyyhkäistä tuo merimatka jäätä pitkin.


Jäätie sinisenä talvipäivänä. Tiellä on 50km:n nopeusrajoitus, ei saa pysähtyä eikä ohittaa. Matka noin 8km. Huikea matka, kuin olisi avaruudessa, jos on tiheä sumu.

Kesällä lautalla kohtaa monenlaista säätä.

Joskus lautta tulee samaa matkaa aamuauringon kanssa. Tällainen on mahdollista helmikuun alussa.

Pimeänä syysaamuna lautan kirkkaat valonheittimet loistavat mereltä. -Jos kus se ilmaantuu sumusta vasta lähellä rantaa.
Joskus lautta tulee Hailuodosta ilta-auringon kanssa, syyskesällä.

Joskus myrskyää kovasti. Syksyllä jäät alkavat pyöria lauttaväylällä. Kesäillassa kotimatka on ihana.


4 kommenttia:

 1. Upeita kuvia ♥
  Ja hui..itse en ehkä uskaltautuisi auton kanssa jäätielle! Mutta varmasti on monelle saaressa asuvalle arkea helpottava juttu. Mutta silti...hui... :)

  VastaaPoista
 2. Juu! On jotenkin huikaiseva tunne jäätiellä, vähän niinkuin korkealla paikalla huimaus! Mutta tänä vuonna jäätie on vielä alkutekijöissään; tänään nähtiin ensimmäinen moottorikelkka jäällä...

  VastaaPoista
 3. Minuakin tuo jäätie pelottaa. Meillä on mökkipaikkakunnalla myös kovilla pakkasilla jäätie kylälle, mutten kyllä koskaan uskalla auton kanssa sinne.

  VastaaPoista
 4. Kun muistaa myrskyisen vellovan meren. Ja kun se on talvella kahlittuna jään alle; kyllä sitä ajattelee jäätiellä kulkiessaan.

  VastaaPoista