Translate

lauantai 11. elokuuta 2018

Oliko tämä ensimmäinen syysmyrsky?


Tällaisen kysymyksen esitimme Hailuodon Huikussa, lauttarannassa kahvila Faarastiinan isännälle.
Hän arveli, ettei vielä. Vanhan kansan tiedon mukaan syysmyrskyjä on kolme, ennenkuin talvi tulee.

Kävin ensin Vasken rannalla kasomassa aaltojen pauhua. Piti mennä pensaikon suojaan, että pysyi pystyssä.

Merivesi oli noussut, vesi tuli rantapolulla vastaan.


Aurinko kimalteli vaahtopäiden välissä.


Sää oli lämmin, ihan helteeltä olisi tuntunut, ellei tuuli...
Nähtiin netistä, että merivesi on näillä seuduilla noussut jo +80 senttiin. Lähdettiin lauttarantaan katsomaan, miten liikenne sujuu. Keskituuleksi ilmoitettiin yli 20ms, puuskissa jopa 27ms.

Siellä oli "tilanne päällä"; autolautta Merisilta ponnisteli parhaillaan laituriin. Myrskytuuli painoi aluksen poikittain. Lautan "pilttuu" on tuossa vihreiden tynnyrien ja oikeanpuoleisen seinämä välissä. Siihen se lopulta pääsikin. Tuuli näytti irrottaneen laiturista pelastusrenkaan: sitä ei toki tarvinnut käyttää.
Videokuvaa Hailuodon lauttarannasta. Vasemmalla laiturirakenteiden korjaustyömaa. Kesän aikana työmaalle on rakennettu rannasta pengertie; nyt veden alla.

Tuuli oli niin kova, ettei auton ovea saanut auki tuulen puolelta. Vaikea oli myös pysyä pystyssä. Nämä videot tutisevat melkoisesti; tuuli paiskoi kuvaajaa.Hailuotoon rakennetaan muutamien vuosien kuluessa silta/pengertie mantereelta, noin 7km. Kun katseltiin veden pärskynää aallonmurtajan yli, tuli mieleen, onko tulevaisuudessa sillalla tuollainen pauhu. Silta tulee olemaan kuitenkin korkeampi...
Hailuodon lauttojen; Merisillan ja Meriluodon, miehistöt osaavat toimia myllertävän meren kanssa. Saivat lautan kammetuksi laituriin ja matkalaiset maan kamaralle. Seuraavasta videosta näkee, kuinka korkealla merivesi oli; näyttää, että "laskeudutaan" mereltä maalle.Ja sitten taas liikenteeseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti