Translate

perjantai 11. lokakuuta 2019

Vielä 3 litraa tyrniä...Tällainen tavoite meillä oli lokakuun alkupäivinä. Kun laskelmien mukaan tarvittiin juuri tuo määrä, että tulisi 90 litraa tyrniä täyteen. Tilastoja tehdään nimittäin kaikesta toiminnasta. Heitetään tähän koko kesän poimintatulos; 390 litraa, siitä metsästä 35 l, loput puutarhasta.

Siis tyrniä piti nypliä tuo 3 litraa. Parhaiten osaan poimia käsin, lähes 25 vuoden harjaantumisen perusteella. Mutta nyt tyrnit olivat jo niin pehmeitä, ettei onnistunut. otettiin "kone" käyttöön.Tyrninmarjat ovat jokainen yksitellen oksassa, pieni "kaula" pitää nipsaista poikki. Pehmeät marjat saa kokonaisina poimurin leuoilla irti. Putoavat tyhjennettävään säiliöön.
Oikein pehmeät marjat hajoavat sormissa helpoisti mössöksi; mehu valuu pitkin sormia. Poimurilla ylikypsien marjojen poiminta on "siistimpää" eikä mehua mene hukkaan.

Meillä pakastetaan kaikki marjat sellaisenaan; pienissä astioissa ja laatikoissa, että pysyvät irrallisina. -Arveltiin että pehmenneet marjat jäätyisivät yhdeksi möykyksi. Niinpä päätettiin kokeilla tyrnihyytelön tekoa.


Kiehautettiin marjat, puristettiin siivilän läpi. Siemenet laitettiin kuivatukseen.


 Tyrnin siemenöljy tekee kuivatuksesta pitkäveteistä touhua...


Mehua keittämään, hillosokeria ohjeen mukaan sekaan.

Tässä kiehuu. Vahditaan, ettei kuohahda eikä pala pohjaan.


Ei valu enää, on hyytelöitynyt. Ja jäähtymään!


"Viimeiset" tyrnit talvisäilöön menossa. Hillosokerissa on mukana säilöntäaine, vähän lisäsin Melatinia ja huuhtelin rasiat Atamon-vedellä. Entisen kokemuksen mukaan säilyvät kylmävarastossa.


Kaunista ja melkoisen "ätäkkää". Tyrnihillo, tai -hyytelö, miten vain halutaan sanoa.


Sopii vaikkapa leipäjuuston kanssa...

Siemenrouheen kuivattelemiseen meni aikaa. Lopulta kokeiltiin vanhan ajan lihamyllyllä jauhaa.


Ongelmana oli se että meillä on liian paksut pöydät, ei saanut myllyä kiinni. Pieneen leikkuulautaan sai kiinni, mutta laudan paikoillaan pitämisessä oli kova homma. Siemenet murskaantuivat osittain...

2 kommenttia:

  1. On siinä vaan aikamoinen työ, kun tyrnistä kotikonstein saa marjat ja hyytelöt säilöön. Mutta varmasti maistuu sitäkin paremmalta. Tyrni on niin tervellinen marja, että sen eteen kannattaa töitä tehdäkin, ja kaupassa se on kallista.

    VastaaPoista
  2. Juu, olen katsellut kaupan hintoja, kallista tosiaan. Kova työ, se taitaa nostaa hintaa.

    VastaaPoista