Translate

tiistai 21. maaliskuuta 2017

Katoavat kunnat....?

Onko Hailuoto katoava kunta? Tällaista saa havaita mediaa seuratessaan. Näin luulevat; ' kaiken-maailman-dosentit'.

Mihinkäpä Luoto katoaisi, tässähän se kelluu!


Lentokoneesta kuvattu; muoto hiukan vääristynyt. Santosen nenä venyy luonnottoman pitkäksi.


Tässä toinen kuva, näköjään jäittenlähdön aikoihin otettu.

Niin että zunamilla uhataan tai hurrikaanilla?
Ei toki.

Kyse on tutkimustuloksista joiden mukaan 57 kuntaa Suomessa kamppailee olemassaolonsa puolesta. Näin oli lehdessä ja netissä. Ja kartta näista kunnista.


Nämä ovat liipasimella, pelotellaan. Tulot liian pienet, asukkaita liian vähän, yritystoimintaa ja työpaikkoja puuttuu, väkiluku pienenee, asukkaat liian vanhoja. Siinä syitä, eivät pärjää itsenäisina kuntina. Näin väitetään.
Punaisella väritetyt muodostavat heikoimman kymmenikön, sanotaan tässä tutkimuksessa. Hailuoto ei kylläkään kuulu siihen top-ten-joukkoon.


Ilmakuvaa Hailuodosta. Etualalla kirkonkylän seutua, oikealla takana Hanhinen, Santosen kärkeä näkyy vähän vasemmassa ylänurkassa.

Ihastuttava näkymä. Kyllä kelpaa asua! Monet ovat samaa mieltä. Jo 1100-luvulla täällä on arveltu olleen vakituista asutusta.
Muutama vuosi sitten jotkut tutkijat nimesivät Hailuodon Suomen vetovoimaisimpien kuntien joukkoon.Tilasto viime vuodelta taas kertoo, että Hailuoto sijoittui asukkaiden tyytyväisyys- ja hyvinvointiselvityksessä kärkisijoille.
Taitaa olla niin, että samoista aineistoista saadaan monenlaisia vastauksia kunhan kriteeristö, muuttujat ja kaikenmoiset palikat asetellaan sopivaan järjestykseen.

Moni tulee eläkepäivikseen takaisin Hailuotoon, paluumuuttajia on. Eläkeläiset ovat hyviä veronmaksajia, jos kohta tarvitsevat palvelujakin. Nuorempaakin väkeä muuttaa tänne; matkailu vetää yrittäjiä. ' Hailuoto vilisee taiteilijoita', näin todetaan. Joku vetovoima saarella on. Rauha. Luonto. Meren läsnäolo, vastakohdat.Kunnan talous on vahva, varat on käytetty harkiten. Täällä on totuttu omatoimisuuteen ja omilla pärjäämiseen.
Hailuoto ei 'täytä' kriisikunnan kriteerejä.

Ehkä on mainittava tässäkin sote....
Suunnitelmien mukaan vastuu sosiaali- ja terveyspuolesta siirtyy maakunnan vastuulle; se helpottaa kunnan kestokykyä. Kunta saa verotulot, mutta toisaalta valtionosuudet soten osalta menevät maakunnille. Tässä vaiheessa on vaikea tietää, miten uudistus tarkkaanottaen vaikuttaa talouteen; plussaa vai miinusta.Samoin on arvaamatonta, mitä vaikuttaa siltahanke. Lisääkö se maan ja kiinteistöjen hintoja, lisääkö se yrityksiä ja yleistä muuttohalukkuutta tänne saarivaltakuntaan jne. Niin luulisi?

Nyt ei ole kuitenkaan nousemassa sellaisia uhkapilviä, että kuntia kuritettaisiin pakkoliitoksilla. Jos kunnan itsenäisyys menee, sen mukana katoaa paljon.Eipä hätää mitään! Kesä tulee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti