Translate

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Mamren tammisto, "The oaks of Mamre"

Otsikosta saattaa tulla raamatulliset ajatukset; isä Aabrahan asusti Mamren tammistossa.

Mutta. Jos Google mappiin laittaa tuon hakusanaksi, ilmaantuu Hailuodon kartta. Mamren tammisto-niminen paikka on todella myös Hailuodossa, ihan kirkonkylän reunamilla.

Tosin puut ovat mäntyjä, ikivanhoja. Arvellaan iäksi 250-300 vuotta. Paikka on muinaisen merenrnnan töyräs.


Puut kasvavat harvakseltaan kumpareen rinteillä; tuolla takana on muinoin meri aaltoillut. Nyt siellä on kauniita omakotitaloja.
Mamren tammiston puurykelmästä on vaikea saada yhteiskuvaa; yksittäisistä puista sen sijaan helpommin.

Mamren tammiston nimellä tämä puurykelmä on tunnettu jo kauan; ei tiedetä kuinka kauan. Eikä ole säilynyt muistitietona, kuka keksi nimityksen. Iäkkäät hailuotolaiset muistelevat, että "jo äitini tiesi tuon nimen". Ajattelisin, että Raamatun kertomus Aabrahamista saattoi olla sysäyksenä nimelle.

Puiden rungot ovat muhkuraiset; kertovat puun elämänvaiheista ja koettelemuksista. Merituulet, hiekan vaellus, luonnon karuus.
Alaosasta ei tiedä, onko se juurta vai hiekan peittämää runkoa.

6 kommenttia:

 1. Hauska nimi männikölle. Upeita ovat männyt

  VastaaPoista
 2. Upeaa että noin vanhoja puita on säilynyt siellä. Mielenkiintoinen paikka ja puuvanhukset ovat upeita känkkyröineen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaisia puuvanhuksia on Hailuodon kirkkopihassa, reilun puolen kilometrin päässä. Kirkkopihan männyt ovat tärkeässä "virassa", ne toimivat alttaritauluna;näkyvät lasisen alttariseinän läpi elävänä maalauksena.

   Poista
 3. Onpa kauniita puita! Kannattaisi tehdä pyhiinvaellusmatka sinne jo pelkästään noita katsomaan!

  VastaaPoista
 4. Tervehdys napapiiriltä!

  Olen nähnyt nuo männyt Hailuodossa. - Kyseessä on vertailunimi. Raamantun kertomus on antanut nimen noille puille. Ties kuinka kauan sitten. - Samanlaineenhan nimi on esimerkiksi syrjäisestä seudusta käytettävä nimi Siperia, ja kylpylän nimi Eeden, joka tuo mielikuvan paratiisista.

  Kuuntelein puolella korvalla äsken eduskunnan kyselytuntia. - Pääministeri tuntui siellä avoimesti kannattavan Hailuodon siltaa. Mitä siitä sanotte?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ja Suomessa on monta Amerikka-nimistä paikkaa...! Hailuodon sillasta minulla ei kiihkoa kumpaankaan suuntaan. Liikenne nopeutuisi ilman muuta. Meillä kyllä on aikaa.
   Tänään tosin sattui sellaista kun menimme klo 9:n lautalle aamulla, ettei lauttaa näkynyt missään. Jonkun ajan kuluttua havaitsimme aamu-usvasta, että se juuri lähti toiselta puolen....mikä lie sotkenut aikataulun. -Jos olisi ollut junalle tms meno! Tai muu kiire. No, odoteltiin rauhassa, aurinko pilkisteli jo hiukan. Riitta

   Poista