Translate

tiistai 16. elokuuta 2016

Kurpitsa ja maa-artisokka


Keväällä tein maa-artisokkakeittoa. Huomasin muutamassa mukulassa viehkeitä idun alkuja. Suloisia kerrassaan!


Eli pistinpähän multaan pieniin ruukkuihin. Sittemmin pari kertaa isompiin ja pihalle totuttelemaan. Lopulta pellon reunaan maahan ja tukikepit ympärille. Välillä artisokka-pari oli unohduksissa, elokuussa havaittiin kaatuneiksi, mutta ei katkenneiksi. Nostettiin taas pystyyn ja viritettiin järeämmät tukijat viereen. Tänään käytiin mittaamassa.

 Isomman kasvin mitta oli nyt 2,6 m, pienempi noin minun pituiseni (175).

"Kasvattajan" ylpeyttä! Vähän olen tehnyt näiden hyväksi; alkukesällä kastelin, tukinaruja solmin.

Maa-artisokka on kuulemma auringonkukan sukua. Maasta katsoen ei voi nähdä, onko latvassa kukukan aihelmaakaan. Jakkaralle kun nousi ja latvaa taivutti, sai kuvan.

Eipä taida ehtiä kukkaan. Eri asia on sitten maan-alainen kasvusto; mukuloita voi olla. Niistä saa huikean keiton!

Laitoin keväällä myös pussillisen kurpitsansiemeniä multaan. Kesällä ne pääsivät pihan kuumimpaan paikkaan entisen heinäkasan kylkeen.
Kurpitsakumpareessa näyttää mukulaa piisaavan!


Jostakin luin, että kurpitsasta pitäisi poistaa ylimääräisiä kukkia. Miten, sen olen unohtanut. Edelleen kukkii.

Toinen kysymys on se, milla lailla kurpitsaa käyttäisi. Joskus nuoruudessa tein pikkkelsiä, mutta nyt olen jo vuosikymmeniä sitten lopettanut etikka-sokeri-suola-systeemin käytön.
Opiskella pitää kurpitsareseptejä!

1 kommentti:

  1. Hieno maa-artisokka! Ehkä se vielä ehtii kukkia. Minä en ole muutamaan vuoteen viljellyt sitä, mutta niin vain se aina nousee rehottamaan kasvimaan viereen. Tänä vuonna meinaan ottaa pari mukulaa ja laittaa ne parempaan maahan kasvamaan. Jos sieltä Hailuodon kyläkaupasta saa tryffeliöljyä, niin laita sitä kaksi tippaa lautasen pohjalle ennen kuin kauhot artisokkakeiton päälle. Se antaa huikean loppusilauksen muutenkin hienolle sopalle.

    Komea on kurpitsasatosikin! Minulla myskikurpitsa on vasta ruvennut kukkimaan, hedelmää ei vielä näy. Nyt ei kun reseptejä googlaamaan :)

    VastaaPoista