Translate

tiistai 7. kesäkuuta 2016

Hailuoto on Suomen vetovoimaisimpia kuntia

 Ettekö usko?
No, tässä on tutkimus. Sinisellä merkityt kunnat kuuluvat Suomen kuntien vetovoimaisimpaan viidennekseen.


Sielläpä näkyy Hailuodon saarikunta parhaiden joukossa, sijaluvulla 51. Helsinkikin jäi "huonommaksi". Seudun kunnista Liminka ja Kempele paremmalla sijaluvulla kuin Hailuoto. Oulu ei mahtunut tälle listalle ollenkaan...

Tutkimuksessa tarkasteltiin nimenomaan muuttovetovoimaa, kuinka haluttu kunta on sinne pysyvästi asumaan tulijan mielestä. Turistin kannalta ovat tärkeitä tietenkin sen alan palvelut ja kiinnostavat kohteet.

Kuntaan muuttaja miettii paljon käytännön asioita; lasten koulua ja päivähoitoa, asuntojen saatavuutta ja hintatasoa.
Tutkija kohdisti havainnointinsa 11 muuttujaan, jotka ilmaisivat muuttovetovoimaa. Esimerkiksi laskettinn työikäisten, työllisten, opiskelijoiden, korkeakoulutettujen, sekä keski- ja hyvätuloisten osuutta kuntalaisista. Mitä suurempi osa näistä 11:sta toteutui, sen paremman sijaluvun kunta sai. Hailuodon lukemat olivat 7/11.
Tutkimuksessa todettiin, että nopeat liikenneyhteydet ja paikkakunnalla sijaitseva korkeakoulu lisäsivät muuttohalukkuutta. No, Hailuoto ei tainnut tässä pisteitä kerätä! Eipä silti, kyllä meillä liikenne toimii.

Kun miettii omaa muuttoamme tänne, niin olemme määritelleet, että "ihastuimme jääkasaan" Vasken rannalla kaksi vuotta sitten. Sellainen periaate, vähän huumorilla heitetty.

Meille on tärkeintä rauha ja luonto. Luonto on voimakkaasti läsnä. Se tulee polulla vastaan..,
Ja vuosikausia olimme täällä eri puolilla vapaa-aikoina seikkailleet. Toissa keväänä muuton yhteydessä löysimme vanhan paperin 1990-luvulta, siinä suunniteltiin lehti-ilmoitusta. Toiveena oli ostaa talo Hailuodosta. Että ei tänne tulo ihan "päähänpisto" ollut, niinkuin kaupunkilaistuttava torui.

Hailuodossa kiehtoon vastakkaisuus, luonnon hurjuus ja toisaalta herkkä kauneus. Silmä lepää näissä näkymissä. Asutushistoriaa riittää tällä saarella hyvinkin 500 vuotta...Joku muukin tykkäsi näistä maisemista.

Aurinko kiertää kesäpäivänä koko saaren; päivän pituus juhannuksena lähes 22 tuntia. Aurinko näkyy samasta ikkunasta kaksi kertaa samana päivänä; aamuvarhaisella ja iltamyöhällä.


Maalaismaisemaa, vanhaa asutusta. Mielenkiintoisia pihapiirejä.

Koulukeskus, ala-ja yläaste. Kirjasto. Päiväkoti Onnen Saari samassa miljöössä. Keskustassa sijaitsevat myös terveysasema, vanhuspalvelut, vanhustentalo Saarenkartano, kunnantalo, kauppa-ja pankkipalvelut, posti, apteekki jne. Jotakin varmaan jäi mainitsematta. Eihän täältä mitään puutu!

Uutta ja vanhaa. Moderni kirkko ja satojen vuosien vanha männikkö.
Hailuodon seurakunnan historia yltää ainakin 1500-luvulle, asutus vielä kauemmas. Tässä edellisen kirkon portaat; samalla paikalla on sijainnut keskiajalla saarnahuone.

Vanha osuuskaupan talo on kunnostettu kylätaloksi. Luovon Puoji käsityömyymälä, kahvila Pariton Kuppi, Galleria Luoto kesäisiä taidenäyttelyitä varten. Saarella on matkailuun liittyvia yrityksiä paljonkin. Marjaniemessä mm Villi Pohjolan meriluontonäyttely. Majoituspalveluita ja ravintoloita löytyy. Retkeilypaketteja tarjotaan, monenlaisia aktiviteettejä.


Hailuodossa tuulee melkein aina, tuulivoimaa on menneinäkin aikoina käytetty. Talkootyönä entisöity mylly.

Mahtavinta (minun mielestäni) ovat nämä kaikkien vuodenaikojen tuivertamat puut. Ja tietenkin meri.
Hailuodossa kiehtoo luonnon vastakohtaisuus; mahtavan meren voima ja luonnon herkät yksityiskohdat:

2 kommenttia:

  1. Yllätyin kun maalaiskotini kunta on sijalla 42 mutta se onkin suuri kunta ja kaunista vielä puhdasta maaseutua josta kuitenkin on vaan n.30-40 km kaupunkiin Jyväskylään.

    VastaaPoista
  2. Olen käynyt siellä, mm siinä maailmanperintökohteessa, kirkossa.

    VastaaPoista