Translate

torstai 15. syyskuuta 2016

Rakennusperinnön säilyttämistäHailuodon Vasken taajamassa on hyvin monikerroksinen rakennuskanta. Täällä on uusia ja moderneja koteja ja loma-asuntoja. On myös perinteisiä saaristojaistaloja. Osa on hyvin hoidettuja kunnossa pidettyjä, mutta löytyy myös ajan hampaan haukkaamia rakennuksia.

Ja pohjimmaisena kerrostumana näkyy maastossa jäänteitä entisajan asumuksista. Kohouma siellä ja täällä, useimmiten horsmapusikoiden verhoamina.

Kylätien mutkasta pilkottaa vanha kivijalka.

Vanhalla asuinpaikalla helottavat pihakukat kesästä toiseen, vaikka itse tupanen on lahonnut ja kadonnut. Horsmat ja koiranputket seuranaan kesän vehreydessä.


Koivikosta häämöttää leivinuuni, paistettavansa paistanut ja jäähtynyt.


Ehkäpä tässä oli muinoin sauna. Pyöreistä kivistä muurattu kiuas. Ison kuusen alla.

Olisi hyvä, jos kylänraitti olisi siisti ja vailla maastoon jäänyttä romua. Toisten tilusten arvostelu ei ole kuitenkaan suosittu puheenaihe. Lakaise ensin omat portaasi, näinhän meitä on aina neuvottu. Useimmiten vanhojen asuinpaikkojen kunnostuksen avain ja lukko on käsite perikunta. Kaukana asuvat, muille maille menneet.

Tässä Vasken pienessä kylässä on menneinä vuosikymmeninä kalastettu paljon. Kalaa pyydettiin kaikkina vuodenaikoina, mutta talvinen nuotanveto oli oma sesonkinsa. Nuottaporukoiden asumista varten oli tässä rannalla toistakymmentä nuottatupaa, kalamökkiä. Talvinuottauksen aikoihin useita kymmeniä miehiä hevosineen asusti Vaskenkankaalla; miehet nuottatuvissa ja hevoset omissa suojissaan.

Nyt täällä on jäljellä kaksi nuottatupaa. Naapurissa on hyvässä kunnossa oleva Vasken Tupa, putiikki/ateljee, jossa myös on majoituspalvelua matkailijoille.
Toinen nuottatupa on meidän pihapiirissä. Se on muuten mitä kuinkin "kopillaan", mutta uunit ja savupiippu....!


Tuvassa on lankkulattia ja "kelleksistä ladottu välikatto. Lämmitysuunit molemmin puolin ja takka edessä. Entisöintiä nekin kaipasivat. Pistettiin toimeksi! Projekti. Apuun tarvittiin ammattilaisia...

Ammattilaiset saapuivat paikalle, entinen piipun nokka sai ilmalennon maahan, uudet tikkaat katolle!

Tiiliä ja laastia katolle, massaa hormiin sisälle. Kuuma päivä, hyttysiä ja paarmoja. Oli heinäkuu.
Piippu sai myös uuden peltikuoren ja hatun päälleen, ettei sade pääse hormia kastelemaan.Ullakon savupiippu tiivistettiin perusteellisesti myös päältäpäin, sisältä massattiin.

Alakerran rakenteet saumattiin. Vähän keskusteltiin, pitäisikö "rapata" kokonaan, mutta päädyttiin vain saumaukseen, koska kyseessä on entisöinti. Ei tehty sen "hienompaa", rosoisuus jätettiin.


Uuniluukut putsattiin hiekkapuhalluksella.

Entisöinnin tuloksia! Kauniit vanhat uuninluukut.

Tulipesä on sikäli eriloinen, että se on "läpiajettava", luukut molemmin puolin.

Korjattu arina.


Tämä nuottatupa on viimeiset vuosikymmenet ollut vapaa-ajan käytössä. Uunin edessä betonissa on vuosiluku 1974. Ehkäpä tämä liuskekivitakka tehtiin silloin. Edellinen kunnostus lienee toteutettu siis yli 40 vuotta sitten. Jo oli aikakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti